Mängd: 4 portioner
Ta fram alla ingredienser i god tid innan du börjar laga till patén. Alla ingredienser bör ha samma temperatur för att undvika att färsen skär sig. Sätt ugnen på 200°. Skär laxen i kuber och kör den sedan i matberedaren. Pudra över vetemjöl. Tillsätt äggen ett i taget. Salta, peppra och häll i matlagningsvinet. Häll i grädden i en tunn stråle när mixern är i gång och kör snabbt ihop till en jämn smet.
Skölj en form med kallt vatten och fyll färsen i formen. Täck med folie. Baka färsen i vattenbad i ugnen
ca 1 timme. Har du termometer så ska den visa 75° när den är klar. Stjälp upp patén ur formen och låt svalna innan servering. Blanda löjrom och crème fraiche försiktigt. Peppra.
Servera laxpatén med löjroms-krämen. Dekorera med citron och dill.
Tips! Vill du ha en fastare konsistens på löjromskrämen, vispa crème fraiche med elvispen tills den blir fast, innan du blandar med rom eller kaviar.