Till Norrmejerier startsida
Lime- och honungstårta på mandelbotten

Lime- och honungstårta på mandelbotten

En elegant efterrätt som går att förbereda i god tid

Mängd: 6-8 portioner

3,5/5
(30 röster)

Ingredienser

mandelbotten:

  • 150 g sötmandel
  • 100 g Norrmejerier Smör
  • 1 lime
  • 3 äggvitor
  • 1 1/2 dl florsocker

honungsparfait:

  • 6 äggulor
  • 1 dl honung
  • 2 1/2 dl crème fraiche
  • 2 1/2 dl Norrmejerier Vispgrädde

Gör så här

Sätt ugnen på 175º. Klä botten på en löstagbar form med bakplåtspapper. Kör mandeln i en matberedare eller mal med kvarn. Smält smöret och riv skalet av limefrukten. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda med mandel, smör, limerasp och florsocker. Bred ut smeten i pajformen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt kakan svalna. Rör honungen smidig och vispa samman med äggulorna. Tillsätt crème fraiche. Vispa grädden och vänd ned den i smeten. Häll detta över mandelbotten och ställ i frysen. Tag fram en stund före servering. Dekorera eventuellt med lite extra rivet limeskal. Servera gärna med lite varm frukt eller bär.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.