Till Norrmejerier startsida
Mammas tjärknul

Mammas tjärknul

Mammas är alltid gott....

4/5
(14 röster)

Ingredienser

  • Stek
  • 1 kg Frysen älgstek (så rund som möjligt)
  • 4 dl Vatten
  • 21/2 dl Salt
  • ½ dl Socker
  • 6 st Krossade enbär
  • 1 msk Blandade örtkryddor
  • Potatisgratäng
  • 800 g skivad potatis
  • 1 strimlad purjolök
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 2 dl Norrmejerier Mjölk 3%
  • 50 g Norrmejerier Smör
  • 3 dl riven lagrad ost (t ex Norrmejerier Präst® /Västerbotten
  • Vitlökssås
  • 2 dl Norrmejerier crème fraiche
  • 3 dl Norrmejerier Gräddfil
  • 3 st Vitlöksklyftor pressade
  • ½ msk Grovmalen pepparmix
  • 1 msk Grovhackad färsk persilja
  • Salt & Peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 80 grader.
Lägg köttet i en ugnsfast form mitt i ugnen.
Låt stekas i 12 timmar.
Blanda ihop ingredienserna i en tät påse, se till att sockret löses upp.
Lägg i köttet knyt ihop påsen låt marinera i 5 timmar.
Skär sedan upp i tunna skivor, servera med potatis gratäng, vitlökssås och sallad.

Smöra en gratängform. Varva potatis, lök, salt och peppar. Blanda grädde och mjölk och slå över potatisen. Klicka över smöret. Ställ in i ugnen och grädda vid 200° i 20 minuter. Ta ut formen och lägg på osten, grädda i ca 30 minuter till.

Blandas ihop och låt stå kallt till servering.

Hoppas det skall smaka

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.