Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

vaniljkräm:

  • 1 vaniljstång
  • 2½ dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 5 dl Norrmejerier Mjölk
  • 7 äggulor
  • ¾ dl strösocker
  • 1 msk maizenamjöl

munkar:

  • ½ paket jäst
  • 2 ½ dl Norrmejerier Mjölk
  • 6 ½ dl vetemjöl
  • 1 litet ägg
  • ½ tsk salt
  • 75 g Norrmejerier Smör, smält
  • neutral olja till fritering
  • strösocker

Gör så här

Börja med vaniljkrämen. Dela vaniljstången på längden. Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång. Vispa äggulor, socker och maizenamjöl vitt och fluffigt. Rör ned i den heta gräddmjölken. Låt sjuda sakta under ständig omrörning tills vaniljkrämen tjocknat. Häll över i en kall bunke och låt svalna.
Värm mjölken till 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut i lite av mjölken. Tillsätt resterande mjölk. Tillsätt mjölet lite i taget, ägg och smält smör och knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Baka ut degen på mjölat bakbord och dela i 40 små bitar. Rulla varje bit till en rund bulle och lägg på en plåt. Värm ugnen till 50°. Stäng av ugnen och jäs munkarna i eftervärmen med ugnsluckan lite på glänt, ca 20 min. Hetta upp oljan till 180°. Obs! Tänk på att inte ha köksfläkten på och ha ett lock nära till hands för att kväva elden om oljan skulle börja brinna. Fritera munkarna tills de är gyllenbruna runtom. Använd en hålslev att vända och ta upp dem med. Rulla munkarna i strösocker direkt när du tagit upp dem från frityrkoket. Fyll vaniljkrämen i en sprits med lång pip, spritsa fyllningen i munkarna.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.