Till Norrmejerier startsida
Mörk chokladbrulée med hjortroncrème

Mörk chokladbrulée med hjortroncrème

Mängd: 4 personer

3/5
(75 röster)

Ingredienser

Mörk chokladbrulée:

  • 1,5 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 0,5 dl Norrmejerier Mjölk
  • 40 g mörk choklad 70 %
  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk råsocker, strö

Hjortroncrème:

  • 1,5 dl Norrmejerier crème fraiche 34 %
  • 1 dl färska eller frysta hjortron (spara några till dekoration)
  • 3 msk råsocker
  • 1 msk flytande honung
  • skalet från en lime (spara några strimlor till dekoration)

Gör så här

Mörk chokladbrulée
Sätt ugnen på 95 grader. Blanda grädde och mjölk i en kastrull, tillsätt chokladen i bitar, smält på medelvärme utan att vispa (vid vispning bildas luftbubblor). Blanda äggulor och strösocker i en bunke, häll över chokladgrädden och rör om försiktigt. Fyll chokladsmeten i bruléeformar (eller andra ugnsfasta portionsformar) och grädda i ca 55 minuter, bruléen ska vara lite ”dallrig” på toppen när den är klar. Låt svalna. Inför serveringen strös råsocker på toppen och bränns antingen av med brännare eller grillfunktionen på ugnen (250 grader).

Tips
- Chokladen till brûléen går att byta ut till annan choklad, t ex Geisha eller mjölkchoklad om man vill ha en lite sötare smak.
- Vill man göra brûléen extra lyxig kan man tillsätta fröna från en halv vaniljstång och hetta upp med chokladblandningen. Resten av vaniljstången lägger man förslagsvis i en burk fylld med strösocker och förvarar med tätslutande lock, då får man ett jättegott och egentillverkat vaniljsocker.
- Rör väldigt försiktigt i brûléesmeten för att undvika luftbubblor som inte ser så snyggt ut på den färdiga brûléen
- Spraya råsockret lätt med vatten på ytan innan bränning för att få en jämnare och knaprigare knäckyta på brûléen
- Om man inte har en brännare, utan använder grillfunktionen på sin ugn, är ett tips att ha ugnen på högsta värme, stäng aldrig luckan och håll ögonen på bruléerna då det går snabbare än vad man tror

Hjortroncrème
Vispa crème fraiche 5 minuter med elvisp, blanda med hjortron, råsocker, honung och finrivet limeskal. Dekorera med hjortron och gärna limeskal i strimlor.

Serveringstips
Servera gärna hjortroncrèmen i en skål vid sidan om chokladbrûléerna så att gästerna kan förse sig själva med lagom mängd.

Smarta förberedelser
Chokladbrûléerna går att göra dagen före och förvara övertäckta med plastfolie i kylskåpet över natten. Ta ur dem en stund före serveringen så att de inte är iskalla och bränn av råsockret direkt innan serveringen (se tillagningsanvisningen och extra tips om bränning). Hjortroncrèmen går också bra att förvara i kylskåp minst ett dygn, vänta däremot med att tillsätta limeskalet tills strax före serveringen.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.