en smarrig ostkaka
Mängd: 8-9 portioner
Mät upp mjölet i en bunke och slå på 3-4 dl av mjölken.
Rör om ordentligt så att mjölet blandar sig med mjölken.
Ljumma resten av mjölken tills den är fingervarm, 37 grader.
Dra kastrullen från värmen, flytta över den på exempelvis ett träskärbräde.
Vänd ner mjölblandningen och ostlöpe. Rör om väl och lägg på ett lock. Låt det hela stå i ca en halvtimme.
Skålla och skala mandeln under tiden. Hacka den fint för hand, men riv bittermandlarna fint. Ta fram en rymlig form som ostkakan ska bakas i, och Smörj den med smör.
Titta i grytan med löpmjölken - den ska nu ha skurit sig. Skär kors och tvärs i ostmassan med en stekspade eller stor kniv, så vasslar sig massan lättare. Det betyder att ostkornen går ihop och skiljer sig från den ljusgula vasslan. Vänd försiktigt runt i ostmassan med förslagsvis en trägaffel och låt sedan massan rinna av i ett tätt durkslag eller genom en silduk i en saftställning som ställs över en bunke.
Blanda äggen med socker, grädde och hackad mandel i en skål.
Rör ner allt i ostmassan, mosa sönder eventuella klumpar genom att trycka dem mot skålens kanter, och häll det hela i den smörda ostkakformen.
Grädda ostkakan i mitten av ugnen i 175 graders ugnsvärme i 1 timme
och 10 minuter. Den är godast dagen efter den har lagats, den behöver mogna lite.
Servera den med kompott eller sylt. Gärna också lite vispad grädde.