Till Norrmejerier startsida

Solsken i din Norrländska mjölk!

Visst är Norrland fantastiskt? Vår landsdel har både de längsta dagarna om sommaren och kortaste på vintern. Det är en av många saker som gör Norrland unik.

Vi har korta dagar under vinterhalvåret och bristen på solljus gör att många får i sig för lite D-vitamin. Både vuxna och barn. Hos förskolebarn i Norrland hade faktiskt 40 procent av dem låga nivåer av vitaminet under årets mörkaste period. Redan på sensommaren hade 25 procent av barnen låga nivåer. Detta visar en studie vid Umeå Universitet från 2013.

Under vintern i Norrland så räcker inte solljuset till. Tänk då på att mjölk, tillsammans med solen, är en betydande källa till att få i sig D-vitamin.

I stort sett alla mjölk och mjölkprodukter från dina norrländska mjölkbönder har extra D vitamin.

Kroppen behöver D vitamin!

D-vitamin är bra för både tänder och skelett. Det kallas även för solskensvitaminet eftersom det bildas i huden när vi är ute i solen.

Solljus gör att kroppen stimuleras i sin produktion av seratonin vilket gör oss pigga och lyfter humöret. För oss här i Norrland är ljuset en bristvara under vinterhalvåret vilket gör att nivåerna av D vitamin kan vara för låga. Allt för låga nivåer kan påverka humöret negativt. Det i sin tur kan leda till att man känner sig trött och nedstämd. Genom att få i sig tillräckligt med D vitamin kan det hjälpa att lindra nedstämdhet.

Mer om studien av D vitamin-nivåer på Norrländska förskolebarn, publicerad vid Umeå Universitet hittar du här.
Läs mer om D vitamin på Livsmedelsverkets hemsida här.

Vad är D vitamin?
D-vitamin är ett vitamin som hjälper kroppens skelett och tänder att bli starka.
Du får i dig vitaminet naturligt av solen och av viss mat som fet fisk till exempel. Norrländsk mjölk tillsammans med solen är en betydande källa till vitaminet.

Var finns D vitamin?
Under sommaren får du i dig vitamin D genom solen. Viss mat som fet fisk och mjölk samt mjölkprodukter är rika på vitaminet.
Det rekommenderade dagliga intaget av D vitamin enligt Livsmedelsverket är 10 mikrogram per dag och gäller för alla barn och vuxna upp till 75 år. För personer som är över 75 år så är det rekommenderade dagliga intaget 20 mikrogram per dag.