Mängd: 4 portioner
Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i kallt vatten gärna med lite pressad citronsaft så att de inte mörknar. Koka dem i vatten med en buljongtärning, tills de är helt mjuka. Sila av kokvattnet.
Mixa jordärtskockorna, späd med grädde och låt puttra en stund till lagom konsistens. Smaka av med salt och nymalen peppar.
Sätt ugnen på 200. Skala och skär rödlöken i halvor, skiva dem tunt. Sprid ut löken på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja. Smula över timjan, salta och peppra.
Rosta i ugn i ca 10 min. Rör runt någon gång så att den inte bränns utan blir mjukt och jämnt rostad. Lägg löken i botten av en ugnsfast form.
Putsa fläskfilén och stek den i smör i en stekpanna, så att den får vacker färg runtom. Salta och peppra och häll på hälften av balsamicovinägern, 1 msk kalvfond och
1 dl vatten. Lägg fläskfilén på löken i ugnsformen och slå på vinäger-skyn och häll över resterande vinäger. Sänk ugnsvärmen till 150 och stek klart köttet i ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 70.
Skala och skär morötterna i tunna slantar. Koka dem i lättsaltat vatten tills de är nätt och jämnt mjuka. Häll av i durkslag och lägg på en klick smör. Servera fläskfilén med den balsamicorostade löken, jordärtskockspurén och morotsslantar. Dekorera ev med timjan.