Till Norrmejerier startsida
Julens godaste pepparkakor

Julens godaste pepparkakor

Ett klassiskt recept på pepparkakor, precis som på mormors tid. Kryddorna blir varma av den heta sockerblandningen och det gör att kryddsmaken kommer fram ordentligt. Det blir en rejäl deg så dela gärna upp den i flera bitar och baka lite åt gången, då har du alltid underbar pepparkaksdoft hemma!

Mängd: ca 200 pepparkakor

3/5
(25 röster)

Ingredienser

  • 500 g rumsvarmt Norrmejerier Smör
  • 5 msk pepparkakskryddor
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl mörk sirap
  • 1½ dl vatten
  • ca 17 dl vetemjöl (ca 1 kg)
  • 1 msk bikarbonat

Gör så här

Rör ihop rumsvarmt smör och kryddor i en bunke. Koka ihop socker, sirap och vatten. Häll den heta blandningen över kryddsmöret, rör tills smöret har smält. Låt svalna. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner i smeten. Låt degen vila i kylskåpet i ett dygn, övertäckt med plastfolie.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i lagom stora bitar för att kunna kavla ut på bakbordet. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med pepparkaksformar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 5 minuter eller tills de fått fin färg.

Tips:

Tips! Lägg de degbitar du inte vill använda direkt i en plastpåse och förvara i kyl eller frys tills det är dags att använda dem. Om du fryser in degen låter du den tina ett dygn i kylskåp innan användning. Degen kan vara lite svår att hantera när den är kall, men knåda den lite så blir den snabbt smidigare.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.