Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

  • 1 paket jäst (50 g)
  • 50 g Norrmejerier Smör
  • 2 dl julmust
  • 2 dl mörk porter
  • 2 dl Norrmejerier Crème Fraiche
  • 1 dl mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk mald ingefära
  • 2 msk malda pomeransskal
  • 1 krm malda nejlikor
  • 1 dl russin
  • 2 liter rågsikt (ca1 kg + extra till utbakningen)
  • lite kallt kaffe till pensling (ger en mörkare yta och god smak)

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i julmust och porter. Låt det bli 37°. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resterande degspad, crème fraiche, sirap, salt, kryddor och russin. Rör ner rågsikt, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 175°. Forma degen till 2 runda bröd och låt jäsa på plåt med bakplåtpapper i 30 minuter. Pensla bröden med kaffe. Grädda i nedersta delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna på galler.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.