Till Norrmejerier startsida
Köttbullar

Köttbullar

Bjud familjen på denna klassiker som uppskattas av alla åldrar, året runt. Gräddsås, gjord på vispgrädden från dina norrländska mjölkbönder gör gott för nära och kära men även för hela Norrland.

Mängd: Receptet är beräknat för två portioner

4/5
(9 röster)

Ingredienser

Rotfruktsstomp:

  • 500 g potatis
  • 2 morötter
  • ½ rotselleri
  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • salt och peppar

Rårörda lingon:

  • 2 dl lingon
  • 2 msk strösocker

Köttbullar:

  • 1 gul lök
  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl Norrmejerier Matlagningsgrädde
  • 400 g blandfärs
  • 1 ägg
  • salt och peppar
  • Norrmejerier Smör till stekning

Gräddsås:

  • 2 dl vatten
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädden
  • 2 msk kalvfond
  • salt och peppar

Till dekoration: 2 msk finhackad persilja

Gör så här

Skala potatis och rotfrukter. Skär i bitar och koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av i durkslag och lägg tillbaka i kastrullen. Mosa grovt. Tillsätt smör och smaka av med salt samt peppar. Rör lingon och strösocker tills sockret löst sig. Hacka lök och fräs glansig i lite smör, låt svalna. Blanda ströbröd och vispgrädde, låt stå för att svälla ett par minuter. Lägg i lök, färs och ägg, knåda till en jämn smet. Salta och peppra. Rulla till köttbullar och stek gyllene i smör. Lägg upp på ett fat och håll varma. Vispa ur pannan med vatten till såsen. Pudra över lite vetemjöl, tillsätt vispgrädde och kalvfond, låt puttra en stund. Smaka av med salt och peppar. Servera köttbullarna med gräddsås, rotfruktsstomp och lingon. Strö över hackad persilja.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.