onsdag
Mängd: 4 portioner
till dekoration: dill och citronklyftor
Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna. Stöt dem i en mortel och blanda med crème fraiche, citronsaft och rivet citronskal. Salta och peppra. Skala potatis och övriga rotsaker och skär dem i stora tärningar (lägg dem
i kallt vatten med lite citron i så mörknar de inte).
Koka potatis och rotfruktstärningarna i lättsaltat vatten i ett par minuter tills de är nätt och jämnt mjuka. Häll av i durkslag. Stek rotsakerna krispiga i smör i en stekpanna.
Pochera äggen i ca 4 minuter i sjudande vatten med lite vinäger och salt i. Ta upp äggen med en hålslev. Föredrar du stekta ägg så behåll gärna gulan lite krämig, det passar extra bra till pytt. Skär laxen i kuber och stek dem hastigt i smör. Salta och peppra. Skär vårlöken i tunna strimlor. Blanda lax och rotsaker och strö vårlöken över. Servera laxpytten med pocherade ägg och en klick fänkålskräm. Dekorera med dill och citron.