Till Norrmejerier startsida
Ljus brödfläta med sesamfrö

Ljus brödfläta med sesamfrö

Mängd: 1 stort bröd eller 2 mindre

3,5/5
(31 röster)

Ingredienser

  • 50 g Norrmejerier Smör
  • 5 dl Norrmejerier Mjölk
  • 1 pkt jäst, 50 g
  • 1½ tsk salt
  • 1 msk rinnande honung
  • 13-15 dl vetemjöl
  • 1 dl svarta sesamfrön (eller vallmofrön)
  • 1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och värm till 37°. Smula jästen i en bunke. Tillsätt salt, honung och lite av degspadet. Häll på resterande degspad och tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i bunken, med en handduk ovanpå, i ca 30 minuter. Dela degen i 3 lika stora delar och rulla dem till längder. Fläta degen och tryck ihop ändarna ordentligt. Låt brödet jäsa på plåt med bakplåtspapper under handduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Grön hage, skön mage

Verum innehåller miljarder unika bakterier och är gjord på norrländsk mjölk. Nu har vår ekologiska Hälsoyoghurt dessutom blivit laktosfri. Bra både för dig med känslig mage och för naturen. Filgood till fler, helt enkelt.

Läs mer

Norrländsk njutning i alla väder

Har du provat chokladmjölk från dina norrländska mjölkbönder? Den är lika god varm som kall och passar perfekt som vardagsnjutning oavsett väder, året om.

Läs mer