Till Norrmejerier startsida
Ljus brödfläta med sesamfrö

Ljus brödfläta med sesamfrö

Mängd: 1 stort bröd eller 2 mindre

3,5/5
(40 röster)

Ingredienser

  • 50 g Norrmejerier Smör
  • 5 dl Norrmejerier Mjölk
  • 1 pkt jäst, 50 g
  • 1½ tsk salt
  • 1 msk rinnande honung
  • 13-15 dl vetemjöl
  • 1 dl svarta sesamfrön (eller vallmofrön)
  • 1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och värm till 37°. Smula jästen i en bunke. Tillsätt salt, honung och lite av degspadet. Häll på resterande degspad och tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i bunken, med en handduk ovanpå, i ca 30 minuter. Dela degen i 3 lika stora delar och rulla dem till längder. Fläta degen och tryck ihop ändarna ordentligt. Låt brödet jäsa på plåt med bakplåtspapper under handduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.



En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.