Alla amerikanska ungars favoriträtt. Den svenska versionen av macaroni and cheese får dessutom ett lager köttfärssås i botten. Helt vegetarisk blir den naturligtvis utan köttfärs. Använd gärna en ost med lite sting i smaken. Se tipsruta nedan.
Mängd: 4 portioner
Ostsås:
Koka makaronerna knappt mjuka. Smält smöret i en kastrull. Rör ned mjölet och späd med mjölken under ständig vispning. Vispa såsen slät. Tag kastrullen av värmen och rör ned 1 dl riven ost. Vänd ned de kokta avrunna makaronerna i ostsåsen. Smaka av med salt och peppar. Bottna en ugnsfast form med köttfärssås. Häll på makaron-röran. Toppa med resten av osten. Hit kan allt förberedas och vänta i kylen. Värm/gratinera i 20 minuter på 200°C eller tills makaronin fått fin färg och alltsammans är genomhett.
Riv ned de sista snuttarna på osten och förvara i en ask i frysen. Då är det enkelt att bara "krafsa" upp så mycket som behövs. Den frysta osten kan användas direkt. Det brukar dessutom bli extra gott om det är flera olika sorters ostar blandade i asken.