Till Norrmejerier startsida
Nornandisk cidermarinerad skinka

Nornandisk cidermarinerad skinka

Mängd: 6 portioner

3/5
(2 röster)

Ingredienser

  • ca 1 kg benfri färsk skinka
  • 7 dl torr cider
  • 2 skivade morötter
  • 2 stora rödlökar i klyftor
  • 3 msk Norrmejerier Smör
  • salt och peppar
  • några kvistar timjan
  • 2 tsk hackad färsk rosmarin
  • 3 1/2 dl Norrmejerier Mellangrädde
  • 1 msk soja
  • salt och peppar
  • 150 g bacon
  • 3 stora syrliga äpplen i klyftor

Gör så här

Lägg köttet och grönsaker i en tjock plastpåse. Häll i cidern. Knyt om. Låt marinera ca 6 tim och gärna i kylen över natten. Vänd påsen ett par gånger under tiden.
Ta upp köttet och torka av det. Sila marinaden. Bryn köttet väl runt om, i smör, i en stekpanna. Lägg över köttet i en gryta. Stick in en köttermometer i steken. Salta, peppra och tillsätt timjan och rosmarin. Spara några timjankvistar till garnering.
Bryn grönsakerna och lägg dem i grytan. Häll i marinaden så att det når upp till 1/3 av köttet. Efterstek på svag värme under lock tills köttets innertemperatur är 70-75º. Beräknad stektid ca 1 tim.
Sila skyn i en kastrull. Koka ihop till 3 dl. Tillsätt mellangrädden och koka ihop tills såsen tjocknar 10-15 min. Smaksätt med soja, salt och peppar.
Finstrimla och stek baconskivorna. Stek därefter äppelklyftorna. Skär skinkan i skivor och lägg upp på fat. Lägg bacon och äppelklyftor runt om. Garnera med några timjankvistar.
Servera med såsen, pressad potatis, lättkokta sockerärtor och haricots verts.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.