Till Norrmejerier startsida
Potatis- och purjolökssoppa

Potatis- och purjolökssoppa

Torsdag

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(140 röster)

Annons

Ingredienser

  • 2 purjolökar
  • 4 stora potatisar av mjölig sort
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • 1 liter grönsaks- eller hönsbuljong
  • (2 tärningar+ vatten)
  • 1 dl Norrmejerier crème fraiche
  • salt och nymalen peppar
  • 1 paket bacon
  • 1 knippe rädisor
  • 2 msk finhackad gräslök

Gör så här

Snitta, skölj purjolöken och skär den i strimlor. Skala potatisarna och skär i mindre bitar. Fräs purjolök och vitlök i smör i en kastrull, lägg i potatisen och häll över buljongen. Låt sjuda sakta i ca 25 minuter. Mixa soppan med en stavmixer.
Blanda i crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Strimla bacon och knaperstek det i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
Skölj rädisorna och skiva dem tunt. Värm soppan försiktigt, häll upp i skålar och toppa med rädisor, bacon och gräslök. Alternativ topping; spara lite av den färska purjon och strimla fint, använd som topping istället för rädisor. Servera gärna med vitlöksbröd.