Till Norrmejerier startsida
Potatis- och purjolökssoppa

Potatis- och purjolökssoppa

Torsdag

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(168 röster)

Ingredienser

  • 2 purjolökar
  • 4 stora potatisar av mjölig sort
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • 1 liter grönsaks- eller hönsbuljong
  • (2 tärningar+ vatten)
  • 1 dl Norrmejerier crème fraiche
  • salt och nymalen peppar
  • 1 paket bacon
  • 1 knippe rädisor
  • 2 msk finhackad gräslök

Gör så här

Snitta, skölj purjolöken och skär den i strimlor. Skala potatisarna och skär i mindre bitar. Fräs purjolök och vitlök i smör i en kastrull, lägg i potatisen och häll över buljongen. Låt sjuda sakta i ca 25 minuter. Mixa soppan med en stavmixer.
Blanda i crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Strimla bacon och knaperstek det i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
Skölj rädisorna och skiva dem tunt. Värm soppan försiktigt, häll upp i skålar och toppa med rädisor, bacon och gräslök. Alternativ topping; spara lite av den färska purjon och strimla fint, använd som topping istället för rädisor. Servera gärna med vitlöksbröd.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.