Till Norrmejerier startsida
Stekt sidfläsk med krispig svål, Västerbottensgnocchi med färska örter.

Stekt sidfläsk med krispig svål, Västerbottensgnocchi med färska örter.

Till detta balsamicoinkokta smålökar som serveras med len blomkål och hasselnötter. Recept från Karin Brauer, 2:a pristagare i Västerbottensoststipendiet 2008.

4/5
(1 röster)

Ingredienser

Stekt sidfläsk:

  • 1,2 kg sidfläsk med svål
  • 2 dl vitt vin
  • Vatten
  • 3 lagerblad
  • 18 hela vitpepparkorn
  • ½ dl timjan
  • 2 st gul lök
  • 1 bit rotselleri
  • 3 msk kummin
  • 80 g Norrmejerier Smör
  • Salt och peppar

Blomkålscreme:

  • 800 g blomkål
  • 4 dl grädde
  • 3 dl Norrmejerier crème fraiche
  • Salt och peppar

Saltrostade hasselnötter:

  • 170 gram hasselnötter
  • Salt

Örtgnocchi:

  • 400 g potatis av mjölig sort
  • 2 dl mjöl
  • 70 g Västerbottensost
  • 3 st shalottenlök
  • 2 äggulor
  • 20 g Norrmejerier Smör
  • ½ ask timjan
  • ½ ask basilika
  • 2 st citron, zest
  • Salt och peppar

Västerbottenschips med kummin:

  • 1 ark filodeg
  • 50 g Västerbottensost
  • 2 msk kummin
  • 2 tsk halvsalt
  • 20 g Norrmejerier Smör

Balsamicolökar:

  • 30 smålökar
  • 6 dl balsamicovinäger
  • 3 dl socker
  • 20 g Norrmejerier Smör

Citrusskum:

  • 1 citron
  • 1 lime
  • 1 msk honung
  • 2,5 dl Norrmejerier Mjölk

Gör så här

Stekt sidfläsk:
Grovhacka löken och rotfrukterna och häll i en rymlig gryta. Lägg i sidfläsket och kryddorna (ta endast 2 msk av kumminen). Tillsätt 50/50 av vatten och vin så att det knappt täcker köttet. Koka tills köttet släpper från en stekgaffel.
Ta upp köttet och lägg under press så att sidorna blir jämna och köttet svalnat. Gör en kryddblandning av kummin, salt och timjan. Ta fram köttet och dela i lagom portionsbitar och kryssa därefter svålen. Smält smöret och bryn fläsket så att svålen får en fin yta och köttet blir varmt. Använd kryddblandningen under stekningen.

Blomkålscreme:
Koka blomkålen mjuk i grädden och häll därefter av grädden. Mixa blomkålen med crème fraiche. Smaka av med salt och peppar samt lite citronjuice. Späd eventuellt ut cremen med den varma grädden. Serveras tillsammans med de saltrostade hasselnötterna.

Saltrostade hasselnötter:
Rosta hasselnötterna i 170 graders ugnsvärme och låt svalna. Lägg dem i en släng och gnid av skalet. Lägg hasselnötterna på ett bläck och låt dem stå i ugnen 2 minuter till på samma värme.

Örtgnocchi:
Koka potatisen med skinner kvar och häll sedan av vattnet. Skala potatisen när den fortfarande är varm och lägg den på ett bläck och låt stå i ugnen på 180 grader i ca 3 minuter. Finhacka örterna. Mosa potatisen och tillsätt äggulorna, mjöl och smör. Smaksätt med örterna, citronzest, salt och peppar.
Rulla gnocchin till fingertjocka längder och skär små kuddar av dem. Blanchera gnocchin och häll den sedan på bläcket igen och låt stå i ugnen en kort stund. Smält smör i stekpanna och bryn gnocchin till fin färg. Servera genast.

Västerbottenschips med kummin:

Ta fram filodegen i god tid och ta en skiva och lägg på skärbrädan. Bred på ett tunt lager med smör. Riv ost och blanda med kummin, havssalt och torkad timjan som sedan läggs på smöret och täck med ytterligare en filodegsplatta. Lägg filodegspaketet på ett bläck och täck med ytterligare ett bläck som du dessutom placerar en tyngd på. Låt stå i ugn, 180 grader, tills chipsen är gyllenbruna. Dela i önskad storlek.

Balsamicolökar:
Blanchera löken och skala den. Koka upp med sockret och vinägern och låt sjuda i 20 minuter. Tillsätt smöret och rör tills det smällt. Ska serveras ljumna.

Citrusskum:
Koka upp mjölk, honung, citron- och limezest. Sila av och skumma upp. Servera genast.


En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.