Recept: Fredrik Eriksson Årets Kock 1987
Mängd: 4 portioner
Ängagrönsaker:
Saltbakad mandelpotatis:
Salladskål med Norrmejeriers Matyoghurt och äpple:
Till servering: fullkornsbröd
Skala potatisen eller borsta den, strö över salt. Baka den hel i ugn på 200°, cirka 30 minuter beroende på storlek.
Koka grönsakerna i mjölken några minuter, börja med morötterna som tar längre tid. Ta upp grönsakerna och smaksätt mjölken med salt, vitpeppar och persilja. Det ska vara mycket persilja – det är den smaken vi vill åt. Red av mjölken lätt med lite maizenamjöl så att den blir simmig, lägg tillbaks grönsakerna.
Stek fläsket i ugn 12–15 minuter på 175° eller i panna.
Salta lite över den strimlade salladskålen och jobba med den så att den börjar marinera lite. Strimla äpplena och blanda dem med yoghurt och pepparrot. Smaksätt med salt och vitpeppar. Toppa salladskålen med frisk äppelyoghurt, servera med ett fullkornsbröd.