Till Norrmejerier startsida
Stekt souvasfläsk med ängagrönsaker och saltbakad mandelpotatis samt salladskål med matyoghurt och äpple

Stekt souvasfläsk med ängagrönsaker och saltbakad mandelpotatis samt salladskål med matyoghurt och äpple

Recept: Fredrik Eriksson Årets Kock 1987

Mängd: 4 portioner

4,5/5
(7 röster)

Ingredienser

  • 400 g souvasrökt fläsk i skivor (eller rimmat fläsk)

Ängagrönsaker:

  • 12 små morötter
  • 1 liter broccoli, i buketter
  • 1/4 blomkål, i buketter
  • 1/2 ask sugarsnaps eller sockerärtor
  • 3 dl Norrmejerier Mjölk
  • salt och vitpeppar
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 msk maizenamjöl

Saltbakad mandelpotatis:

  • 800 g mandelpotatis
  • flingsalt

Salladskål med Norrmejeriers Matyoghurt och äpple:

  • 1 litet salladskålshuvud
  • salt
  • 2 äpplen, gärna Ingrid Marie
  • 1 dl Norrmejeriers Matyoghurt
  • 1 msk riven pepparrot
  • salt och vitpeppar

Till servering: fullkornsbröd

Gör så här

Skala potatisen eller borsta den, strö över salt. Baka den hel i ugn på 200°, cirka 30 minuter beroende på storlek.
Koka grönsakerna i mjölken några minuter, börja med morötterna som tar längre tid. Ta upp grönsakerna och smaksätt mjölken med salt, vitpeppar och persilja. Det ska vara mycket persilja – det är den smaken vi vill åt. Red av mjölken lätt med lite maizenamjöl så att den blir simmig, lägg tillbaks grönsakerna.
Stek fläsket i ugn 12–15 minuter på 175° eller i panna.
Salta lite över den strimlade salladskålen och jobba med den så att den börjar marinera lite. Strimla äpplena och blanda dem med yoghurt och pepparrot. Smaksätt med salt och vitpeppar. Toppa salladskålen med frisk äppelyoghurt, servera med ett fullkornsbröd.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.