Mängd: ca 8 portioner
Garnering:
Börja med att rosta hasselnötterna. Sätt ugnen på 175°. Lägg hasselnötterna på en plåt. Rosta nötterna i ugnen ca 5 min. Häll upp dem på en handduk. Gnugga nötterna med hjälp av handduken så att skalen lossnar.
Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda dem med äggulor och florsocker. Vispa alltsammans pösigt. Smält blockchokladen i vattenbad eller i mikron. Rör ner den i äggsmeten. Vispa grädden löst och blanda ner den. Tillsätt crème fraiche. Hacka hasselnötterna grovt och rör ner dem. Häll smeten i en avlång bakform på ca 1 1/2 l. Täck formen och frys parfaiten minst 8 tim. Doppa formen snabbt i varmt vatten så lossnar parfait-en lättare, innan den stjälps upp.
Servera parfaiten i skivor och garnera med bär och frukt.