Recept från vinnaren av Västerbottenoststipendiet 2008 Sebastian Thureson.
Gäddrullar:
Rökt potatispuré:
Vitvin- och pepparrotsskum:
Gäddrullar:
Svetta löken. Mixa grädde, lök och ägg i matberedare, smaka av med salt och peppar. Finhacka bacon och stek i smöret. Gnid in sparrisen i olivolja, salta och grilla.
Ta plastfilm, 30-40 cm lång, och lägg slät på en bänk. Ta gäddsmeten och stryk ett 1 cm tjockt lager, ca 10 cm långt och 20 cm brett i nedre kant av plasten. Ta 2/3 delar av baconet och lägg som en remsa i mitten av smeten. Skär topparna av sparrisen och lägg stjälkarna i samma riktning som ovanpå baconet. Fortsätt på samma sätt med grovt riven Västerbottensost. Rulla försiktigt ihop smeten till en rulle med hjälp av plasten. Se till att det finns utrymme på sidorna för att kunna stänga rullarna helt och få en korvliknande form. Lägg rullarna i ugnen med lågtemperatursånga (90 grader) tills innertemperaturen når 60 grader. Ta rullarna ur ugnen och skär i 30 bitar med vartannat snitt snedskuret så att bitarna ha en rak och snedskuren sida.
Rökt potatispuré:
Skala och koka potatisen, ta 1/3 del av potatisen och skär i 1 cm tjocka skivor. Lägg potatisen utspritt på ett galler i röken och rök potatisen till den har fått kraftigt brun färg. Mal potatisen tillsammans med den vanliga potatisen i en purékvarn. Tillsätt smör, grädde och smaka av med salt och peppar. Sila purén i trumsikt.
Vitvin- och pepparrotsskum:
Svetta löken i smöret. Tillsätt vinet och reducera till hälften. Tillsätt grädde och riven pepparrot, smaka av med salt och peppar. För att skumma såsen, använd en stavmixer (mixa såsen i den övre sidan av kastrullen under lutning). Mixa tills du får ett skum av små bubblor, använd sedan endast skummet med små bubblor.
Servering:
Forma ett slätt ägg av purén i en slev och lägg på ena sidan av tallriken. Använd sleven med ett långt drag för att dra ut ägget över tallriken till en hästskoformad figur. Lägg ett tunt lager av såsen (ej skummet) i hästskon.
Ställ tre av ”rulle-bitarna” i hästskon och täck var och en med lite skum. Använd sparriskropparna och resten av baconet som garnering på tallriken.