Till Norrmejerier startsida
Halstrad lax med rotfruktspuré, kryddad med Västerbottensost, tomatconcassé samt musselskum

Halstrad lax med rotfruktspuré, kryddad med Västerbottensost, tomatconcassé samt musselskum

Mängd: 4 portioner

4/5
(10 röster)

Ingredienser

  • 600 g fjällad laxfilé i portionsbitar
  • salt, peppar
  • 4 dillvippor till garnering

Rotfruktspuré:

  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1/2 liten rotselleri
  • 1 potatis
  • 150 g riven Västerbottensost®
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • salt, peppar

Tomatcassé:

  • 6 skållade tomater
  • 2 schalottenlökar
  • 1/2 pressad vitlöksklyfta
  • 1 nypa socker
  • 1 tsk sherryvinäger
  • 4 msk olivolja
  • salt

Musselskum:

  • 500 g musslor
  • 1 lök
  • 40 g Norrmejerier Smör
  • 1 st äggula
  • vatten smaksatt med ca 25 ml vitt vin
  • salt, peppar

Gör så här

Kärna ur de skållade tomaterna, tärna dem fint. Koka upp tomathacket med resten av ingredienserna, smaka av med salt och peppar, sila av vätskan. Värm upp vid servering.
Skala och hacka rotfrukterna, koka dem i vatten. Kyl isvatten och låt rinna av på papper. Bryn rotfrukterna i olivoljan tills de fått en gyllenbrun färg.Rör i tomatpurén och pressa rotfrukterna i en potatispress. Rör i Västerbottensost i purén och smaka av med salt och peppar.
Skrubba och tvätta musslorna, fräs dem i lök och koka i vin och vatten ca 10 min. Sila av, mixa smöret och äggulan till ett fint skum. Skumma upp just före servering.
Halstra laxen i oljan i en het panna på
skinnsidan så att skinnet blir kaprigt, nästan bränt. Stek en kort stund på andra sidan. Salta och peppra.
Lägg upp tomatconcassén på tallrik, sätt en laxbit ovanpå och gör ett ägg av purén. Häll sedan skummet runtom.
Garnera med dillvippa.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.