Till Norrmejerier startsida
Halva på morot

Halva på morot

Halva är en klassisk dessert från Indien och Mellanöstern. Att riven morot och mjölk kan smaka så mycket är en gåta. En väldigt trevlig och lättlagad sådan,dock. Man kan blanda ned russin om barnvänlig, och naturligtvis dekorera med dadlar som brukar finnas hemma så här års.

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(4 röster)

Ingredienser

  • 1/2 liter grovriven morot
  • 4 dl Norrmejerier Mjölk 3%
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1 msk kardemumma
  • en bit hel kanelstång
  • en klick Norrmejerier Smör
  • 3-5 msk farinsocker
  • 1 dl pistagenötter, hackade

Gör så här

Koka morötter och gräddmjölk med kardemumma och kanelstång tills all mjölk kokat in. Rör gärna i kastrullen mot slutet. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs morotsblandningen tills den är torr och har fått en vackert röd färg. Smaka av med socker och rör eventuellt ned lite russin. Servera morotshalvan varm eller ljummen gärna med iskall crème fraiche. Dekorera med pistagenötter.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.