Till Norrmejerier startsida
Kalljästa morgonfrallor

Kalljästa morgonfrallor

Mängd: 12 stycken

3,5/5
(21 röster)

Ingredienser

  • 3 dl Norrmejerier Mjölk
  • ½ pkt jäst, 25 g
  • 1 tsk salt
  • ½ msk honung
  • ca 7 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 uppvispat ägg
  • 2 msk frön
  • ½ msk flingsalt

Gör så här

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll i lite av mjölken och lös jästen. Tillsätt resterande mjölk, salt, honung och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Dela degen i 12 bitar och rulla till runda bollar. Lägg bröden på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa ca 15 minuter, ställ dem sedan i kylen över natten täckta med en bakduk. På morgonen: Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut bröden ur kylen och pensla med uppvispat ägg, strö eventuellt över frön och lite fling-salt. Grädda ca 20 minuter eller tills de fått fin färg.

Tips:

Tips på goda variationer! Byt ut en del av mjölet mot krossade linfrön och torkade finhackade nypon. Strö lite linfrö och salt på frallorna. Solrosfrö och sesamfrön är också gott i, byt då gärna ut ca 30 % av mjölet mot en grövre sort.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.