Till Norrmejerier startsida
Kycklingfärsspett

Kycklingfärsspett

Mängd: 25 port (100 port)

3,5/5
(7 röster)

Annons

Ingredienser

spett:

  • kycklingfärs 2,5 kg (10 kg)
  • gul lök, hackad 600 g (2,5 kg)
  • Norrmejerier Smör 75 g (300 g)
  • ägg 6 st (24 st)
  • västerbottensost, riven 250 g (1 kg)
  • persilja, hackad 1 dl (50 g)
  • vitlök, riven 30 g (120 g)
  • träspett, blötlagda 25 st (100 st)
  • Smor 125 g (500 g)

potatis:

  • stor potatis 2,5 kg (10 kg)
  • olivolja 1 dl (4 dl)
  • salt och vitpeppar

lime-honungsyoghurt:

  • lime, skal och saft 3 st (12 st)
  • Lätt Yoghurt Naturell 1,2 l (4,8 l)
  • flytande honung 3/4 dl (3 dl)
  • salt och vitpeppar

rotfruktschutney:

  • morot 600 g (2,5 kg
  • rotselleri 600 g (2,5 kg)
  • kålrot 600 g (2,5 kg)
  • palsternacka 750 g (3 kg)
  • färsk citrongräs 50 g (200 g)
  • gul lök, hackad 300 g (1,2 kg)
  • Norrmejerier Smör 75 g (300 g)
  • krossade tomater 1,2 kg (5 kg)
  • sweet chili 1 dl (4 dl)
  • vitvinsvinäger 1 dl (4 dl)
  • färsk bladspenat, strimlad 500 g (2 kg)
  • socker, salt och vitpeppar

Gör så här

Blanda alla ingredienserna till såsen och ställ kallt en stund. Fräs löken i smör utan att den får färg. Låt svalna. Blanda alla ingredienser till färsen och ställ i kyl 1 tim.
Tvätta och dela potatisen på längden. Gnid den med olja och salta och peppra på snittsidan. Baka med snittsidan upp i ugn 180° ca 20 min tills de fått fin färg. Håll varmt under folie.
Forma färsen till korvar och trä ett spett i varje. Bryn runt om i smör. Sänk ugnsvärmen till 150° och ugnsstek spetten färdiga ca 12 min.
Krossa citrongräset. Skär rotfrukterna i små tärningar. Fräs löken i smör. Blanda lök, rotsaker, tomat, sweet chili, citrongräs och vinäger. Låt vätskan koka in under lock. Vänd ner spenaten och smaka av med socker, salt och vitpeppar.
Bottna tallriken med yoghurtsås, lägg därefter på ptatis och chutney och spettet överst.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.