Till Norrmejerier startsida
Mangoldpaj

Mangoldpaj

Mängd: 1 paj eller 6 portionspajer

3,5/5
(15 röster)

Ingredienser

pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g Norrmejerier Smör, i kuber
  • 2 msk kallt vatten

fyllning:

  • 500 g mangold (eller bladspenat)
  • 1 finhackad gul lök
  • 2 msk Norrmejerier Smör till stekning
  • 1 krm muskot
  • 4 ägg
  • 2 dl Norrmejerier Mjölk
  • 1 dl Norrmejerier Crème Fraiche
  • 1 dl Norrglimt®, riven
  • salt och nymalen peppar

Gör så här

Kör mjöl och smör i mixern till en smulig massa. Tillsätt vatten och mixa tills degen precis bildar en boll. Låt vila i en plastpåse i kylen minst 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Tryck eller kavla ut pajdegen i pajform eller små formar med löstagbar botten. Nagga pajskalet och förgrädda ca 10 min tills det får lite färg. Skölj och hacka mangolden. Fräs mangold och lök i smör tills de får lite färg. Tillsätt muskot. Vispa ihop ägg, mjölk, crème fraiche och riven ost. Salta och peppra. Fyll pajskalen med mangoldblandningen. Häll över äggstanningen och grädda i ugn ca 30 min (15-20 min för portionspajer) eller tills äggstanningen stelnat och pajen har fått fin färg.