Mängd: 1 smulpaj eller 6 små portionsformar
paj:
vaniljsås:
Kör pistaschmandeln till ett finfördelat strössel i mixern. Tillsätt havregryn, vetemjöl, socker och smör och kör ytterligare en kort stund till en smulig massa. Skär rabarbern i ca 2 cm tjocka skivor. Blanda rabarber med potatismjöl och socker. Sätt ugnen på 225°.
Lägg rabarberblandningen i en pajform eller små portionsformar. Strö över smuldegen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter (15-20 min för små portionsformar).
Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna med en kniv. Blanda vaniljfröna i äggvispet.
Vispa grädden fluffig. Blanda äggvispet med grädden, ställ vaniljsåsen i kylen. Servera rabarberpajen ljummen med den kalla vaniljsåsen.