Mängd: 4 portioner
vaniljkräm:
Blanda smör och mjöl till en smulig massa i mixern. Tillsätt vattnet och kör ytterligare i några sekunder tills degen precis bildar en boll. Låt vila i kyl 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och lägg i portionsformar. Picka skalen med en gaffel. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i 10 minuter. Stöt kardemumman grovt i en mortel. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Fyll pajskalen med äpplen.
Kör mandelmassa och grädde i mixern. Blanda i ägget. Häll blandningen över äpplena. Strö över kardemumma. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 35 minuter.
Skär vaniljstången i mitten på längden och skrapa ur fröna. Blanda crème fraiche med vaniljfrön, florsocker och citronskal. Vispa krämen med elvisp så blir den fastare i konsistensen. Servera äppelpajen med vaniljkrämen.
TIPS! Du kan använda malen kardemumma om du inte har kardemummakärnor hemma. Smaken kommer dock fram allra bäst om man själv stöter kardemumma-kärnorna i mortel.