En perfekt fredagsrätt
Mängd: 4 portion
Risotton:
Svampfräs:
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk, utan att den tar färg, i rikligt med olivolja. Använd gärna en tjockbottnad kastrull. Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig väl med löken och känns torrt. Det tar 13 minuter beroende på mängden ris. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. Tillsätt den varma buljongen.Buljongen måste vara varm, annars avstannar kokningen. Börja med 5-6 dl, så att riset täcks med ca 2 cm buljong.
Sänk värmen något. Risotton skall koka lugnt och regelbundet och behöver röras om ofta. Rör sakta tills riset absorberat buljongen, tillsätt sedan 1–2 dl buljong i taget. (Det tar 17–20 minuter från det att du börjat hälla på buljong tills risotton är klar.) Rör ut saffran i 3 msk av buljongen och tillsätt det efter ca 10 minuters kokning. Ta bort kastrullen från plattan och blanda ner osten. Se till att risotton är lös när osten tillsätts. Osten gör risotton fastare. (Om du tillsätter ett par matskeda god olivolja tillsammans med osten får du ännu bättre krämighet).
Smaka av försiktigt med salt och nymalen svartpeppar.
Hacka svampen i lagom stora bitar, fräs snabbt i smör och olivolja. Krydda med salt och svartpeppar. Precis innan servering - släng i bladpersilja och rör om.
Toppa hela rätten med riven eller hyvlad västerbottensost.