Till Norrmejerier startsida
Saffransrisotto med svampfräs

Saffransrisotto med svampfräs

En perfekt fredagsrätt

Mängd: 4 portion

4/5
(47 röster)

Ingredienser

Risotton:

  • 1 gul lök
  • 1 dl olivolja
  • 4 dl arborioris
  • 2 dl torrt vitt vin
  • ca 1,3 liter varm grönsaksbuljong eller hönsbuljong
  • 1 pkt 0,5g saffran
  • 2,5 dl riven eller hyvlad Västerbottensost
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Svampfräs:

  • Ta den svamp du gillar, t.ex. ostronskivling
  • skogschampinjoner
  • portabello

Gör så här

Skala och hacka löken. Fräs den mjuk, utan att den tar färg, i rikligt med olivolja. Använd gärna en tjockbottnad kastrull. Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig väl med löken och känns torrt. Det tar 13 minuter beroende på mängden ris. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. Tillsätt den varma buljongen.Buljongen måste vara varm, annars avstannar kokningen. Börja med 5-6 dl, så att riset täcks med ca 2 cm buljong.

Sänk värmen något. Risotton skall koka lugnt och regelbundet och behöver röras om ofta. Rör sakta tills riset absorberat buljongen, tillsätt sedan 1–2 dl buljong i taget. (Det tar 17–20 minuter från det att du börjat hälla på buljong tills risotton är klar.) Rör ut saffran i 3 msk av buljongen och tillsätt det efter ca 10 minuters kokning. Ta bort kastrullen från plattan och blanda ner osten. Se till att risotton är lös när osten tillsätts. Osten gör risotton fastare. (Om du tillsätter ett par matskeda god olivolja tillsammans med osten får du ännu bättre krämighet).

Smaka av försiktigt med salt och nymalen svartpeppar.

Hacka svampen i lagom stora bitar, fräs snabbt i smör och olivolja. Krydda med salt och svartpeppar. Precis innan servering - släng i bladpersilja och rör om.

Toppa hela rätten med riven eller hyvlad västerbottensost.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.