Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

  • ½ pkt jäst, 25 g
  • 75 g Norrmejerier Smör
  • 2½ dl Norrmejerier Mjölk
  • ½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk malen kardemumma
  • 7dl vetemjöl
  • 1 uppvispat ägg till pensling

till fyllning:

  • 200 g mandelmassa
  • 1 dl Norrmejerier Mjölk
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde

Gör så här

Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37°.
Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resterande vätska, socker, salt och kardemumma. Häll i mjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg.
Låt degen jäsa under en handduk i 40 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Forma till släta bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 210°C.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen ca 5-10 min. Låt svalna under handduk på ett galler.
Skär ett lock på varje bulle och gröp ur lite av innanmätet. Riv mandelmassan fint. Hetta upp mjölken och blanda med mandelmassa och inkråm. Vispa grädden. Fyll bullarna med mandelmassan och toppa med grädde (spritsa gärna).

Tips! Dela en vaniljstång och skrapa ur fröna. Lägg dem och stången i en kastrull och häll över mjölk. Koka upp. Servera semlorna i en djup tallrik med vaniljmjölk.

Tips! 1 tsk bakpulver blandad i mjölet gör att semlorna blir extra fluffiga.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.