Mängd: ca 12 semlor
till fyllning:
Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37°.
Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resterande vätska, socker, salt och kardemumma. Häll i mjölet lite i taget och arbeta till en smidig deg.
Låt degen jäsa under en handduk i 40 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Forma till släta bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 210°C.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen ca 5-10 min. Låt svalna under handduk på ett galler.
Skär ett lock på varje bulle och gröp ur lite av innanmätet. Riv mandelmassan fint. Hetta upp mjölken och blanda med mandelmassa och inkråm. Vispa grädden. Fyll bullarna med mandelmassan och toppa med grädde (spritsa gärna).
Tips! Dela en vaniljstång och skrapa ur fröna. Lägg dem och stången i en kastrull och häll över mjölk. Koka upp. Servera semlorna i en djup tallrik med vaniljmjölk.
Tips! 1 tsk bakpulver blandad i mjölet gör att semlorna blir extra fluffiga.