Till Norrmejerier startsida
Semlor med apelsingrädde

Semlor med apelsingrädde

Mängd: 20 semlor

4/5
(4 röster)

Ingredienser

  • 100 g Norrmejerier Smör
  • 2 1/2 dl Norrmejerier Mjölk
  • 1/2 paket jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk grovmalen kardemumma
  • rivet skal av 1/2 apelsin
  • 8-9 dl vetemjöl
  • 1 ägg (till pensling)

fyllning: inkråmet från bullarna 200 g mandelmassa rivet skal av 1/2 apelsin samt saft av 1 apelsin 4 msk Norrmejerier Vispgrädde till fyllning 3 dl Norrmejerier Vispgrädde till garnering

Gör så här

Smält smöret i en kastrull.Tillsätt mjölken och värm till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Häll i resten av degspadet.Tillsätt salt, socker, kardemumma och apelsinskal. Häll i det mesta av mjölet och arbeta till en jämn och smidig deg. Låt jäsa övertäckt med bakduk i ca 15 min.Sätt ugnen på 200°.Ta upp den jästa degen på mjölat bord.Arbeta samman den och dela den i 20 bitar, rulla dem till runda bullar. Låt jäsa på en plåt övertäckt med bak•duk i ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 15 min. Låt svalna.Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Blanda det med mandelmassa, rivet apelsinskal, saft, och grädde. Fyll blandningen i bullarna. Garnera med vispad grädde.Toppa med locken och sikta över florsocker. Servera gärna semlorna med het mjölk.

Andra gillade även:

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.