Till Norrmejerier startsida
Skaldjurspaté med saffranssås

Skaldjurspaté med saffranssås

Mängd: ca 16 skivor

3/5
(10 röster)

Ingredienser

  • 500 g fiskfilé t ex gädda, gös, torsk
  • 250 g skalade kräftstjärtar
  • 1/2 finhackad morot
  • 1 dl finhackad salladslök eller purjolök
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 4 dl Norrmejerier Matlagningsgrädde
  • 2 msk hackad dill
  • 1 1/2 msk potatismjöl
  • svartpeppar

Saffranssås:

  • 1 msk Norrmejerier Smör
  • 1 förp saffran, 0,5g
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • salt och peppar

Till garnering:

  • 500 g skalade räkor
  • 100 g stenbitsrom
  • sallad och citronskivor

Gör så här

Skär fisken i mindre bitar, skiva kräftstjärtarna. Lägg morot och lök i kokande vatten, koka ca 1 min. Låt rinna av. Blanda fisk och salt i en matberedare, kör någon minut, tillsätt äggen och kör ytterligare några varv. Sätt igång maskinen och späd med grädde, blanda tills smeten är slät och porös. Rör ner morot, lök, dill och potatismjöl, smaksätt med peppar och ev. mer salt. Blanda ner kräftstjärtarna, lägg färsen i en smörd avlång brödform, ca 1 1/2 l, med smörpapper i botten. Grädda i nedre delen av ugnen vid 125º C ca 1 1/2 tim, tills innertemperaturen är 60ºC.
Låt patén kallna i formen innan den stjälps upp.
Gör såsen:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran, låt det fräsa någon minut. Häll i grädden och låt den koka ihop, ca 10 min. Tillsätt créme fraiche och rör om, smaksätt med salt och peppar, låt såsen kallna.
Skiva upp patén och garnera. Servera såsen till.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.