Till Norrmejerier startsida
Sparris med mandel och ost

Sparris med mandel och ost

Mängd: 6-8 portioner

4,5/5
(7 röster)

Ingredienser

  • 5-6 hg sparris skuren i bitar
  • 1 dl flagad rostad mandel
  • ½ tsk salt
  • en nypa peppar
  • 5 dl ostsås (enl nedan)
  • 2½ dl Norrmejerier Smörgåskex (creckers) i smulor
  • ostsås
  • 4 msk Norrmejerier Smör
  • 4 msk mjöl
  • ½ tsk salt
  • ¼ tsk peppar
  • 5 dl Norrmejerier Mjölk
  • 5 del hackad eller riven Västerbottensost
  • 2 tsk senapspulver
  • 1 tsk worcestersås
  • 1 msk sherry

Gör så här

Värm ugnen till 175°. Börja med ostsåsen. Smält smöret på svag värme i tjockbottnad kastrull. Rör om med träsked. Blanda i mjöl, salt och peppar. Värm på svag värme, tills blandningen är slät och bubblig. Ta kastrullen från värmen. Rör i mjölken. Koka upp under ständig omrörning i 1 min. Tillsätt övriga ingredienser och rör om tills osten smält.
Lägg hälften av sparrisen i eldfast form (rymmande ca 2 liter). Toppa med hälften av de övriga ingredienserna. Täck med resten av sparrisen och toppa med resten av ingredienserna. Baka i ugn 40-45 min.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.