Krister Dahls finalbidrag till Årets Kock 2002.
Mängd: 4 portioner
Spätta:
Kålsallad:
Tomatpasta:
Avokado- och kesocrème:
Salta och peppra fiskfiléerna och panera dem i rågsikten. Stek dem i smör tills de blivit gyllenbruna.
Strimla vitkålen så tunt det går. Skala och riv vitlöken. Blanda kål och lök med olja. Smaka av med salt och peppar.
Skala bleksellerin och spara skalet. Strimla den gula löken, sellerin och hacka vitlöken. Fräs det i lite av oljan från kålsalladen. Tillsätt chilipulver och basilika och fräs ytterligare någon minut. Slå på tomatkross och vatten och låt sjuda ca 30 min.
Skala och tärna moroten och plocka blomkålen i små buketter. Förväll dem snabbt i saltat vatten. Kyl i kallt vatten. Skala och dela gurkan. Kärna ur och tärna den. Spar skal och kärnor.
Koka pastan al dente. Mixa selleriskal, skal och kärnor från gurkan och häll ner i tomatkrosset. Smaka av med salt och vitpeppar, lägg i pastan, morot, blomkål och gurka.
Mosa avokadon med citronsaften tills den är helt slät. Blanda i keson och smaka av med salt och vitpeppar. Lägg pastan i djupa tallrikar med fisken ovanpå och en klick avokado- och kesocrème. Servera kålsalladen i en skål bredvid.