Serveras med ett knäckebröd smaksatt med kummin. Ett recept från Lina Mohlin, 3:e pristagare i Västerbottensoststipendiet 2008.
Strömmingsroulad med Västerbottensost:
Potatispuré:
Ljummen fänkålssallad:
Dill- och rökt laxsmör:
Knäckebröd smaksatt med kummin:
Strömmingsroulad med Västerbottensost:
Skär av ryggfenan på fisken. Lägg ut folie på ett skärbräde och sedan en lika stor bit gladpack över foliebiten. Placera ut filéerna i mitten av gladpacken med skinnet nedåt. Lägg filéerna tätt ihop, i två rader med fyra filéer i varje rad. Salta och peppra. 1 rulle blir till två portioner, därför behövs fem rullar.
Fördela osten och dillen på de fem rullarna, rulla sedan ihop fisken med gladpacken och folien som en rulltårta. Dra åt ändarna på folien så att fisken pressas ihop till en rulle. Baka i ugn på 100 grader i ca 25-30 minuter. Tag ut och låt svalna. Skär varje rulle i fyra delar.
Blanda rågmjöl, anisfrö och fänkålsfrö. Panera fiskrundlarna (endast skinnsidan) och stek dem så att de får en fin yta, de får inte bli för varma så att osten smälter och rinner ut. Värm strömmingen i ugnen före servering.
Potatispuré:
Skala och koka potatisen, värm mjölken, pressa potatisen och vispa ut med mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar.
Ljummen fänkålssallad:
Strimla fänkålen i tunna skivor. Skiva och strimla äpplet tunt. Klyfta rödlöken tunt. Strimla sockerärtorna på längden och dela dem på mitten. Tärna osten i små trekanter. Hetta upp lite smör och fräs fänkål och äpplen hastigt. Blanda ihop allt med olja, citron och honung. Smaka av med salt och peppar.
Dill- och rökt laxsmör:
Smält och skira smöret. Skär laxen i små tärningar. Hacka spenat och dill och mixa samman med stavmixer. Strö laxtärningarna i smöret vid servering.
Knäckebröd smaksatt med kummin:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills det har löst sig, blanda i salt, ost, vetemjöl och rågmjöl. Arbeta degen kraftigt och låt den jäsa övertäckt en timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela degen i två delar och kavla ut varje bit till en rektangulär kaka. Kavla degen till mycket tunt och vänd den ofta så att den inte fastnar. När degen är riktigt tunn kavlar du med en kruskavel eller naggar den tätt med en gaffel. Skär degen i ca 5 cm breda remsor och placera dem på lätt mjölad bakplåt. Grädda mitt i ugnen, ca 5 minuter på 250 grader.