Till Norrmejerier startsida
Strömmingsroulad med Västerbottensost och dill- och rökt laxsmör, ljummen fänkålssallad

Strömmingsroulad med Västerbottensost och dill- och rökt laxsmör, ljummen fänkålssallad

Serveras med ett knäckebröd smaksatt med kummin. Ett recept från Lina Mohlin, 3:e pristagare i Västerbottensoststipendiet 2008.

5/5
(1 röster)

Ingredienser

Strömmingsroulad med Västerbottensost:

  • 1,2 kg strömmingsfiléer
  • 10 msk hackad dill
  • 300 g hyvlad Västerbottensost
  • 3 dl rågmjöl
  • 4 tsk stötta anisfrön
  • 4 tsk stötta fänkålsfrön
  • Norrmejerier Smör till stekning
  • Salt och peppar

Potatispuré:

  • 2,1 kg mandelpotatis
  • 4,5 dl gräddmjölk
  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • Salt och peppar

Ljummen fänkålssallad:

  • 40 g fänkål
  • 30 g rödlök
  • 30 g äpple
  • 20 g Västerbottensost
  • 40 g sockerärtor
  • 0,3 dl olivolja
  • 5 msk hackad gräslök
  • ½ citron/limejuice
  • 0,5 msk flytande honung
  • Norrmejerier Smör att steka i
  • Salt och peppar

Dill- och rökt laxsmör:

  • 150 g Norrmejerier Smör
  • 40 g rökt lax
  • 8 g babyspenat
  • 6 g dill

Knäckebröd smaksatt med kummin:

  • 12,5 g jäst
  • 1,25 g ljummet vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk kumminfrö
  • 0,75 dl riven kryddost
  • 1,25 g vetemjöl
  • 2 dl grivt rågmjöl + 0,5 dl till utbakning

Gör så här

Strömmingsroulad med Västerbottensost:
Skär av ryggfenan på fisken. Lägg ut folie på ett skärbräde och sedan en lika stor bit gladpack över foliebiten. Placera ut filéerna i mitten av gladpacken med skinnet nedåt. Lägg filéerna tätt ihop, i två rader med fyra filéer i varje rad. Salta och peppra. 1 rulle blir till två portioner, därför behövs fem rullar.

Fördela osten och dillen på de fem rullarna, rulla sedan ihop fisken med gladpacken och folien som en rulltårta. Dra åt ändarna på folien så att fisken pressas ihop till en rulle. Baka i ugn på 100 grader i ca 25-30 minuter. Tag ut och låt svalna. Skär varje rulle i fyra delar.
Blanda rågmjöl, anisfrö och fänkålsfrö. Panera fiskrundlarna (endast skinnsidan) och stek dem så att de får en fin yta, de får inte bli för varma så att osten smälter och rinner ut. Värm strömmingen i ugnen före servering.

Potatispuré:
Skala och koka potatisen, värm mjölken, pressa potatisen och vispa ut med mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar.

Ljummen fänkålssallad:
Strimla fänkålen i tunna skivor. Skiva och strimla äpplet tunt. Klyfta rödlöken tunt. Strimla sockerärtorna på längden och dela dem på mitten. Tärna osten i små trekanter. Hetta upp lite smör och fräs fänkål och äpplen hastigt. Blanda ihop allt med olja, citron och honung. Smaka av med salt och peppar.

Dill- och rökt laxsmör:
Smält och skira smöret. Skär laxen i små tärningar. Hacka spenat och dill och mixa samman med stavmixer. Strö laxtärningarna i smöret vid servering.

Knäckebröd smaksatt med kummin:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills det har löst sig, blanda i salt, ost, vetemjöl och rågmjöl. Arbeta degen kraftigt och låt den jäsa övertäckt en timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela degen i två delar och kavla ut varje bit till en rektangulär kaka. Kavla degen till mycket tunt och vänd den ofta så att den inte fastnar. När degen är riktigt tunn kavlar du med en kruskavel eller naggar den tätt med en gaffel. Skär degen i ca 5 cm breda remsor och placera dem på lätt mjölad bakplåt. Grädda mitt i ugnen, ca 5 minuter på 250 grader.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.