Enbär förstärker smaken av vilt Använd gärna oxfilé om du inte har tillgång till vilt.
Mängd: 4 portioner
Stöt enbär och svartpeppar i en mortel. Klappa in kryddorna i köttet. Blanda fond och rött vin. Lägg köttet i en plastpåse och häll över vätskan. Låt marinera i kyl ett par timmar.
Sätt ugnen på 200°. Finhacka schalottenlöken och fräs mjuk i smör. Häll på portvin, fond och grädde och låt koka ihop en stund. Tillsätt lingonen och smaka av med salt och peppar.
Skrubba potatisarna och baka dem i en ugnsfast form ca 1 timme eller tills de är mjuka. Skala löken. Lägg den i en ugnsfast form och klicka över lite smör. Baka den ca 15 min. Bryn filéen runtom och stek klart i ugnen tills innertemperaturen är 60°. Låt köttet vila en stund innan det skärs upp. Skär upp köttet och servera med bakad potatis, rostad lök och lingongräddsås.
Garnera med några lingon och lite mangold skott.