Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 25 g smör
  • 2½ dl Norrmejerier Lättmjölk
  • ½ msk honung
  • ½ tsk salt
  • ca 6-7 dl vetemjöl
  • smör till formarna
  • uppvispat ägg till pensling

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölk, honung och salt. Blandningen ska vara 37°. Rör ut jästen i lite av degvätskan, tillsätt resterande degvätska och mjölet lite i taget. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 15 bitar. Spara lite deg för att forma dekorativa bollar på toppen av bröden. Smöra små höga formar, t ex muffins- eller aluminiumformar. Forma bröden till runda bullar och tryck ner i formarna. Forma 15 små bollar av den sparade degbiten och toppa varje bröd med en boll. Tryck ett ganska djupt hål i varje bröd med pekfingret så att bollen sitter kvar. Låt bröden jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Pensla bröden med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter. Stjälp ur formarna och låt svalna under bakduk.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.