Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

  • 1 paket jäst, 50 g
  • 5 dl vatten
  • 3 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 5 dl Norrmejerier Mjölk
  • 5 dl blandad torkad frukt t ex fikon, aprikoser, tranbär och russin
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 2 dl rågmjöl
  • 1 dl solrosfrö
  • ca 17 dl vetemjöl

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Blanda ut med lite av vattnet. Tillsätt salt, honung, resten av vattnet och mjölk. Skär frukten i mindre bitar. Blanda ner frukt, grahamsmjöl, rågmjöl och solrosfrön.
Låt jäsa ca 30 minuter. Blanda i vetemjölet och jäs ytterligare ca 30 minuter. Dela degen i fyra delar och rulla ut till långa längder. Tvinna längderna och forma till runda bröd.
Sätt ugnen på 250°. Jäs bröden ca 30 minuter under bakduk på en plåt. Sätt in bröden och sänk värmen till 200°. Spreja in lite vatten i ugnen så får brödet en fin skorpa. Grädda
ca 25 minuter tills brödet fått fin färg, prova med en sticka att brödet är färdigt. atten i ugnen så får brödet en fin skorpa. Grädda
ca 25 minuter tills brödet fått fin färg, prova med en sticka att brödet är färdigt.

Tips:

TIPS! Bind ett vackert band runt brödet och dekorera med en grankvist eller lite julpynt. Perfekt gå-bort-present

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.