Mängd: Beräknat för 10 personer på buffé. Brödet räcker till betydligt fler men går att frysa in.
Fruktbröd:
Hjortronchutney:
Skär aprikoser, fikon och dadlar i små bitar. Slå det kokande vattnet över den torkade frukten, och låt stå till nästa dag.
Dagen efter, sila och mät av vätskan från frukten, fyll på med nytt vatten så att det blir 7 dl. Smält smöret. Rör ut jästen i vattnet, blanda ned honung, salt och mjöl. Rör ned den blötlagda frukten och tillsätt smöret. Låt fördegen jäsa i 50 minuter. Arbeta ned mjölet till en smidig deg. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda degen med mjölade händer. Forma till två limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Duscha vatten med en blomspruta över brödet och ställ in i ugnen. Sänk temperaturen till 175° och grädda i 40 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Tina hjortronen och låt de rinna av i en sil. Smält sockret till karamell och stanna av med vinägern. Lägg i kryddorna och hjortronvätskan. Låt sakta puttra till en lätt simmig konsistens. Sila av kryddorna, vänd ned hjortronen och låt koka upp. Ställ chutneyn att svalna. Skiva brödet, rosta i ugn eller salamander, toppa med en centimetertjock skiva Norrglimt och hjortronchutneyn.