Till Norrmejerier startsida
Rostat fruktbröd med ost och hjortronchutney

Rostat fruktbröd med ost och hjortronchutney

Mängd: Beräknat för 10 personer på buffé. Brödet räcker till betydligt fler men går att frysa in.

3/5
(2 röster)

Ingredienser

Fruktbröd:

  • 150 g torkad frukt, aprikoser, fikon, dadlar
  • 5 dl kokande vatten
  • 50 g Norrmejerier Smör
  • 40 g jäst
  • 2 msk honung
  • 1 msk salt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 3 dl rågmjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 425 g vetemjöl

Hjortronchutney:

  • 250 g frysta hjortron
  • 60 g socker
  • 1/2 dk äppelcidervinäger
  • 1 kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • 5 kardemummakärnor
  • 2 nejlikor
  • 250 g Västerbottensost eller Norrglimt i centimetertjocka skivor

Gör så här

Skär aprikoser, fikon och dadlar i små bitar. Slå det kokande vattnet över den torkade frukten, och låt stå till nästa dag.
Dagen efter, sila och mät av vätskan från frukten, fyll på med nytt vatten så att det blir 7 dl. Smält smöret. Rör ut jästen i vattnet, blanda ned honung, salt och mjöl. Rör ned den blötlagda frukten och tillsätt smöret. Låt fördegen jäsa i 50 minuter. Arbeta ned mjölet till en smidig deg. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda degen med mjölade händer. Forma till två limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Duscha vatten med en blomspruta över brödet och ställ in i ugnen. Sänk temperaturen till 175° och grädda i 40 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Tina hjortronen och låt de rinna av i en sil. Smält sockret till karamell och stanna av med vinägern. Lägg i kryddorna och hjortronvätskan. Låt sakta puttra till en lätt simmig konsistens. Sila av kryddorna, vänd ned hjortronen och låt koka upp. Ställ chutneyn att svalna. Skiva brödet, rosta i ugn eller salamander, toppa med en centimetertjock skiva Norrglimt och hjortronchutneyn.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.