Mängd: 1 tårta 8-10 bitar
till servering:
Smula skorporna i en matberedare. Tillsätt kuber av kallt smör och kör matberedaren ytterligare tills det bildat en smulig deg. Tillsätt ev. någon msk kallt vatten. Tryck ut smulorna i botten på en form (24 cm) med löstagbar botten. Ställ formen i frysen. Mixa de frysta jordgubbarna med citron och vaniljsocker. Passera dem genom en sil. Vispa upp äggvitor med socker och ½ msk pressad citronsaft i en bunke över en kastrull med sjudande vatten. Vispa kraftigt, helst med en elvisp, tills smeten når en temperatur av 60°, använd hushållstermometer. Ta kastrullen från värmen och fortsätt vispa tills massan kallnat. Vänd i jordgubbsmoset och rör tills allt blandat sig. Vispa grädden lätt och rör ner den med luftiga tag. Fyll
smeten i formen och täck med plastfolie. Ställ in i frysen i minst 4 timmar. Ta ut den strax innan servering och garnera med färska jordgubbar och kvistar av mynta.