Till Norrmejerier startsida
Glass- och jordgubbstårta med cantuccinibotten

Glass- och jordgubbstårta med cantuccinibotten

Mängd: 1 tårta 8-10 bitar

4/5
(11 röster)

Ingredienser

  • 20 mandelskorpor
  • 50 g Norrmejerier Smör
  • 1 paket frysta jordgubbar (275 g)
  • ½ citron
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 äggvitor
  • 1 ½ dl strösocker
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde

till servering:

  • ½ liter färska jordgubbar
  • 4 kvistar mynta

Gör så här

Smula skorporna i en matberedare. Tillsätt kuber av kallt smör och kör matberedaren ytterligare tills det bildat en smulig deg. Tillsätt ev. någon msk kallt vatten. Tryck ut smulorna i botten på en form (24 cm) med löstagbar botten. Ställ formen i frysen. Mixa de frysta jordgubbarna med citron och vaniljsocker. Passera dem genom en sil. Vispa upp äggvitor med socker och ½ msk pressad citronsaft i en bunke över en kastrull med sjudande vatten. Vispa kraftigt, helst med en elvisp, tills smeten når en temperatur av 60°, använd hushållstermometer. Ta kastrullen från värmen och fortsätt vispa tills massan kallnat. Vänd i jordgubbsmoset och rör tills allt blandat sig. Vispa grädden lätt och rör ner den med luftiga tag. Fyll
smeten i formen och täck med plastfolie. Ställ in i frysen i minst 4 timmar. Ta ut den strax innan servering och garnera med färska jordgubbar och kvistar av mynta.