Till Norrmejerier startsida
Gratinerad fänkål med Västerbottensost® och dillgremolata

Gratinerad fänkål med Västerbottensost® och dillgremolata

Det går bra att gratinera broccoli på samma vis. Koka den då i lättsaltat vatten i 3-4 minuter, innan den gratineras i ugn.

Mängd: 4 portioner

4/5
(25 röster)

Ingredienser

  • 2 st fänkål eller 250 g broccoli
  • 2½ dl Norrmejerier Matlagningsgrädde
  • 2 äggulor
  • 2 dl riven Västerbottensost®
  • 1 dl finhackad dill
  • rivet skal av en tvättad citron
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 8 skivor rökt lax

Gör så här

Skölj, ansa och skär fänkålen i klyftor. Koka den i lättsaltat vatten i ca 10 min eller tills den är nätt och jämnt mjuk. Sätt ugnen på 225°. Lägg fänkålen i en smörd ugnssäker form. Koka upp grädden och låt koka ett par minuter. Vispa äggulorna och slå över den heta grädden under vispning. Rör i osten. Salta och peppra. Häll såsen över fänkålen och gratinera i ugn ca 10-15 min tills den får fin färg.
Blanda dill, citronskal och vitlök till en gremolata.
Servera den gratinerade fänkålen med skivor av lax och strö över gremolatan.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.