Till Norrmejerier startsida
Grönkålspaj med Västerbottensost och valnötter

Grönkålspaj med Västerbottensost och valnötter

Grönkål är en råvara som kanske oftast förknippas med julbordet. Men en paj med Västerbottensost och grönkål är god året om! Grönkålen växer i hela Sverige och klarar frostiga höstnätter alldeles utmärkt. Får du inte tag i färsk grönkål funkar fryst precis lika bra.

Mängd: 8

3,5/5
(441 röster)

Ingredienser

  • Pajskal
  • 3 dl siktad dinkelmjöl
  • 125 gram kylskåpskallt Norrmejerier smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 250 g färsk grönkål
  • 2 st röda lökar
  • 3 ägg
  • 2 dl Norrmejerier vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl riven Västerbottensost
  • 1 dl valnötter
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Gör så här

Mät upp mjöl i en bunke. Hacka smör i bitar och nyp ihop med mjölet till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt sedan vila i kylen 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter) och nagga botten med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Grovhacka grönkålen och koka den i lättsaltat vatten några minuter. Låt den rinna av och pressa ur all vätska. Finhacka rödlök och fräs tillsammans med grönkålen i stekpanna. Lägg sedan grönkålsblandningen i pajskalet.

Blanda ägg, mjölk, grädde, salt och peppar med den rivna Västerbottensosten. Häll äggstanningen i det förgräddade pajskalet.

Grovhacka valnötterna och strö dem ovanpå pajen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt gärna stå några minuter innan servering så att pajen ”stannar av”.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.