Grönkål är en råvara som kanske oftast förknippas med julbordet. Men en paj med Västerbottensost och grönkål är god året om! Grönkålen växer i hela Sverige och klarar frostiga höstnätter alldeles utmärkt. Får du inte tag i färsk grönkål funkar fryst precis lika bra.
Mängd: 8
Mät upp mjöl i en bunke. Hacka smör i bitar och nyp ihop med mjölet till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt sedan vila i kylen 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter) och nagga botten med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Grovhacka grönkålen och koka den i lättsaltat vatten några minuter. Låt den rinna av och pressa ur all vätska. Finhacka rödlök och fräs tillsammans med grönkålen i stekpanna. Lägg sedan grönkålsblandningen i pajskalet.
Blanda ägg, mjölk, grädde, salt och peppar med den rivna Västerbottensosten. Häll äggstanningen i det förgräddade pajskalet.
Grovhacka valnötterna och strö dem ovanpå pajen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt gärna stå några minuter innan servering så att pajen ”stannar av”.