Till Norrmejerier startsida
Kålrotsgratäng med Västerbottensost®

Kålrotsgratäng med Västerbottensost®

Mängd: ca 6 portioner

4/5
(64 röster)

Ingredienser

  • 1 kålrot
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • ½ liter vatten
  • 1 dl ströbröd
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 msk finhackad timjan
  • 1 msk Norrmejerier Smör
  • 1 dl riven Västerbottensost®
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Skala och skär kålroten i bitar. Skala vitlöksklyftan. Koka kålrot och vitlök i buljong tills de är helt mjuka.
Mixa kålroten (spara spadet) till en lite grov puré. Häll ströbröd och grädde i en skål och låt svälla en stund. Blanda i kålrotspurén, ägg, timjan, salt och peppar. Späd med lite spad så att det blir en lös konsistens.
smöra en ugnsfast form och skeda i blandningen. Strö över ströbröd och ost. Grädda i ca 45 min.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.