Till Norrmejerier startsida
Kardemummakaka med björnbärskompott

Kardemummakaka med björnbärskompott

En lättbakad kaka med björnbärskompott och grädde som blir till fint eftermiddagsfika.

Mängd: 1 kaka

4,5/5
(13 röster)

Ingredienser

  • 2 msk hel kardemumma
  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ dl råströsocker
  • 1½ tsk bakpulver
  • 150 g Norrmejerier Smör
  • 1½ dl Norrmejerier Filmjölk
  • 1 msk pärlsocker
  • björnbärskompott
  • 1 dl socker
  • saft och skalremsor från 1 tvättad citron
  • 1 pkt frysta björnbär, 250 g
  • till servering
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde, lättvispad
  • florsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en rund kakform. Stöt kardemumman grovt i en mortel. Blanda mjöl, socker, bakpulver och kardemumma.

Skär smöret i små kuber och finfördela det i den torra blandningen. Blanda i filmjölk och häll smeten i formen. Strö över pärlsocker. Grädda kakan 30 min i nedre delen av ugnen.

Koka socker, citronsaft och citronskal i ett par minuter till lite sirapsliknande konsistens. Lägg i björnbären och låt puttra ett par minuter till. Ta av från värmen och låt svalna.

Servera kakan med lättvispad grädde och björnbärskompott. Sikta över lite florsocker och dekorera gärna med citronmeliss.