Till Norrmejerier startsida
Kräftcappuccino med kräftsallad och Västerbottensostchips

Kräftcappuccino med kräftsallad och Västerbottensostchips

Mängd: 4 personer

3,5/5
(30 röster)

Ingredienser

Kräftcappuccino:

 • 1 kg kräftor, frysta som tinas i kylskåp ca 1 dygn (eller färska kokta)
 • 1 msk rapsolja
 • 1 msk tomatpuré
 • 6 dl Norrmejerier Vispgrädde
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • 1,5 msk kycklingfond
 • 0,5 dl Norrmejerier Mjölk

Kräftsallad:

 • kräftstjärtar (de som blev över från cappuccinon)
 • 1 tsk citronjuice
 • ½ msk olivolja
 • ca 1 dl röd mangold eller valfri sallad

Västerbottensostchips:

 • 4 msk Västerbottensost (räcker till ett chips per person, gör gärna fler)

Gör så här

Kräftcappuccino
Tina kräftorna enligt anvisningen på förpackningen eller använd färska kokta. Skala kräftorna, släng huvudet (spara köttet från stjärten till kräftsalladen, se tillagningsanvisningar för kräftsalladen nedan) och lägg skalet i en het tjockbottnad kastrull med olja i botten. Fräs i 5 minuter, rör i tomatpuré och fräs ytterligare 2 minuter. Häll i grädden, tillsätt grönsaksbuljongtärningen och kycklingfonden, låt småkoka i ca 20 minuter. Ta ur och släng skalen, häll cappuccinon i en ren kastrull. Hit går det bra att förbereda cappuccinon dagen innan och förvara den i kylskåp över natten. Tillsätt sedan den kalla mjölken i den varma cappuccinon under kraftig vispning strax före serveringen.

Tips
Använd gärna stavmixer istället för visp när mjölken tillsätts kräftcappuccinon innan servering om man önskar ett lite tjockare skum.

Kräftsallad
Blanda kräftstjärtarna med citronjuice, olivolja och hackad ruccola strax före serveringen och fördela på tallrikarna.

Västerbottensostchips
Sätt ugnen på 175 grader. Finriv Västerbottensosten och klicka ut ca 1 msk stora högar på bakplåtspapper. Grädda 10 minuter, passa så att chipsen inte bränns vid.

Tips
Lägg Västerbottensostchipsen på en kavel direkt efter gräddning för att forma en liten skål som du t ex kan lägga salladen i vid servering.


Servering
Servera kräftcappuccinon i små glas som ställs på tallrikar tillsammans med kräftsalladen och Västerbottensostchipsen.
Smarta förberedelser
Det mesta av huvudrätten går att förbereda i god tid innan festen. Köp frysta kräftor minst två dagar innan, tina i kylskåp över natten och gör kräftcappuccinon klar dagen före festen. Spara kräftstjärtarna, blanda med citronjuicen och förvara i kylskåp över natten så behåller de sin fräschör och saftighet.
Västerbottensostchipsen görs med fördel också klara dagen före och förvaras luftigt i rumstemperatur. Strax före serveringen blandas kräftsalladen ihop medan cappuccinon värms i kastrull till ca 65 grader innan den kalla mjölken vispas i.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.