Till Norrmejerier startsida
Kycklingfilé med svamp- och jordärtskocksgratäng

Kycklingfilé med svamp- och jordärtskocksgratäng

Jordärtskockor är lite pilliga att skala men väl värda besväret.

Mängd: 4 portioner

3,5/5
(5 röster)

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer, gärna med skinn
  • 1½ kg jordärtskockor
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 liter blandad svamp
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 2 dl riven Västerbottensost®
  • 100 g sockerärtor
  • 1 näve ärtskott
  • 2 msk Norrmejerier Smör till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 4 kvistar färsk timjan

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Skala och koka jordärtskockorna nätt och jämnt mjuka i saltat vatten. Ansa svampen. Skär jordärtskockorna i stora bitar. Stek svamp och vitlök i smör i en stekpanna tills vätskan dunstat och svampen fått fin färg. Blanda svamp och skockor i en ugnsfast smord form. Häll över grädde och strö över ost. Gratinera i ugn ca 15 min.
Stek kycklingfiléerna i smör så att de får fin färg på båda sidor. Salta och peppra. Lägg filéerna i en ugnsfast form och stek klart i ugn ca 10 min. Strimla sockerärtorna och koka dem i saltat vatten i 1 min. Häll av i durkslag och blanda med ärtskott.
Servera kycklingen med gratängen och sockerärtor. Garnera med färsk timjan.


En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.