Till Norrmejerier startsida
Norris Kalastårta

Norris Kalastårta

Den här tårtan brukar Lova göra till mig, den är perfekt om man tycker om frukt och bär. Om man vill kan man strö lite kokos eller hackade nötter ovanpå marängtoppen innan man gräddar. Mums!

Mängd: 8 bitar

4/5
(23 röster)

Ingredienser

  • 150 g Norrmejerier Smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl Mjölk

marängtopp:

  • 2 äggvitor
  • 1¾ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

fyllning:

  • ½ liter bär eller ett par bananer
  • 3 dl Vispgrädde
  • 2 msk florsocker

garnering: färska bär eller frukter

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggulor. Blanda ihop mjöl och bakpulver. Vänd ner mjölblandningen i smeten varvat med mjölken. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Vispa under tiden ihop äggvitor, socker och vaniljsocker. Ta ut tårtbottnen, tänk på att plåten är väldigt varm, låt svalna lite. Bred ut marängtoppen ovanpå. Sätt in i ugnen igen och grädda ytterligare ca 10 min tills marängen är lite ljusbrun. Låt kallna. Dela tårtbottnen i mitten. Mosa bären lite med en gaffel, om man vill använda frysta bär kan de få tina på en tallrik med hushållspapper först. Vispa grädde och florsocker ganska fast. Vänd ner de mosade bären i grädden. Bred ett tjockt lager bärgrädde över ena tårtbottnen. Lägg över den andra bottendelen och bred på resten av bärgrädden. Dekorera med färska bär eller frukter och servera direkt.

Tips:

Tips: om man är många kan man göra två bottnar istället för att dela tårtbottnen, då får man dubblera mängderna i tårtfyllningen också.

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.