Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

marängbotten:

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • ½ tsk citronsaft
  • 2 tsk maizenamjöl
  • 1 knivsudd salt

smörkräm:

  • 100 g Norrmejerier Smör
  • 1½ dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk hett vatten
  • 2 msk mandlar
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • ½ liter jordgubbar

till dekoration: citronmeliss

Gör så här

Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna till ett styvt skum. Tillsätt halva mängden socker, citron, maizenamjöl och salt och vispa ytterligare en liten stund. Tillsätt resterande socker och vispa till en glansig, styv marängsmet. Rita upp en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter. Bred ut marängen och gör mitten lite djupare där fyllningen ska ligga. Grädda marängen i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnen men låt gärna marängen stå kvar ett par timmar eller över natten i eftervärmen. Marängen är klar när den känns lätt och släpper pappret. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och fluffigt till smörkrämen. Vispa i det heta vattnet. Låt smörkrämen stå framme i rumstemperatur så är den lättare att breda ut. Flaga mandeln på längden. Rosta mandeln i en torr stekpanna tills den fått lite färg. Vispa grädden lätt. Bred ett lager smörkräm på marängbotten. Toppa med grädde och skivade jordgubbar. Strö över den flagade mandeln. Dekorera med citronmeliss.

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.