Till Norrmejerier startsida
Portvinskokta fikon med kardemummachokladkräm

Portvinskokta fikon med kardemummachokladkräm

Mängd: 1 stor burk

3,5/5
(7 röster)

Annons

Ingredienser

  • 6 färska fikon
  • 2 dl rött portvin (eller t ex
  • koncentrerad lingondricka)
  • 4 dl ljust muscovadosocker eller farinsocker
  • 2 lagerblad
  • 1 kanelstång
  • 200 g mörk choklad
  • 2 dl Norrmejerier Vispgrädde
  • 1 msk rumsvarmt smör
  • ev lite florsocker
  • 2 tsk hel kardemumma

Gör så här

Dela fikonen i klyftor. Koka upp portvin och socker. Lägg i lagerblad, kanelstång och fikon. Låt koka sakta under lock ca 20 minuter. Lägg upp fikonen i en burk och häll över lagen. Hacka chokladen till chokladkrämen. Värm grädden och lägg chokladen i den varma grädden och låt den smälta. Rör till en jämn smet. Vänd ned smöret. Smaka av med lite florsocker om det behövs.
Stöt kardemumman i en mortel. Blanda kardemumman med chokladen och lägg upp i en burk. Förvaras svalt men låt stå framme en stund innan servering så krämen blir mjuk.

Tips:

TIPS! Servera fikonen i små skålar med en klick chokladkräm.