Till Norrmejerier startsida
Potatispizza

Potatispizza

Mängd: 2 stora pizzor eller 12 små

4/5
(6 röster)

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2½ dl ljummet vatten (37°)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk honung
  • 1 msk olivolja
  • 6 dl ljust siktat dinkelmjöl
  • 8-12 potatisar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 150 g riven Västerbottensost®
  • 1 tsk dillfrö
  • 4 msk olivolja
  • salt och peppar

till servering:

  • 3 dl Norrmejerier Gräddfil
  • 4 msk löjrom
  • 1 finhackad rödlök

Gör så här

Smula jästen i en bunke och lös den i lite av vattnet. Tillsätt resterande vatten, salt, honung och olivolja. Blanda i mjölet, lite i taget, och knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i en bunke ca 45 minuter.
Skrubba potatisarna och skiva dem tunt med en vass kniv eller en mandolin. Skala och skiva vitlöken tunt. Lägg potatis- och vitlöksskivorna i kallt saltat vatten.
Kavla ut pizzadegen tunt på mjölat bakbord och lägg över på bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225°. Häll av potatis och vitlök och klappa torrt med en ren handduk eller hushållspapper. Lägg skivorna i ett lager på pizzadegen, lite omlott, strö över osten och dillfrö. Ringla på lite olivolja, salta och peppra.
Grädda i ugn ca 15 minuter eller tills pizzorna fått fin färg och potatisen är mjuk.
Servera med gräddfil, löjrom och finhackad rödlök.

Tips:

Ett bra sätt att få en krispig botten på pizzan är att använda en baksten eller att hetta upp bakplåten i ugnen innan gräddning så att degen direkt möter ett hett underlag.

Andra gillade även:

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer

Fjällfil - Ren njutning

Fjällfil® 4,2% är en mild och krämig fil av mjölk från norrländska gårdar. Den kittlande känslan på tungan är det som gör den så speciell. Ren, naturlig njutning! Toppa med dina egna favoriter eller häll upp och njut den som den är.