Till Norrmejerier startsida
Potatispizza

Potatispizza

Mängd: 2 stora pizzor eller 12 små

3,5/5
(3 röster)

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2½ dl ljummet vatten (37°)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk honung
  • 1 msk olivolja
  • 6 dl ljust siktat dinkelmjöl
  • 8-12 potatisar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 150 g riven Västerbottensost®
  • 1 tsk dillfrö
  • 4 msk olivolja
  • salt och peppar

till servering:

  • 3 dl Norrmejerier Gräddfil
  • 4 msk löjrom
  • 1 finhackad rödlök

Gör så här

Smula jästen i en bunke och lös den i lite av vattnet. Tillsätt resterande vatten, salt, honung och olivolja. Blanda i mjölet, lite i taget, och knåda ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i en bunke ca 45 minuter. Skrubba potatisarna och skiva dem tunt med en vass kniv eller en mandolin. Skala och skiva vitlöken tunt. Lägg potatis- och vitlöksskivorna i kallt saltat vatten. Kavla ut pizzadegen tunt på mjölat bakbord och lägg över på bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225°. Häll av potatis och vitlök och klappa torrt med en ren handduk eller hushållspapper. Lägg skivorna i ett lager på pizzadegen, lite omlott, strö över osten och dillfrö. Ringla på lite olivolja, salta och peppra. Grädda i ugn ca 15 minuter eller tills pizzorna fått fin färg och potatisen är mjuk. Servera med gräddfil, löjrom och finhackad rödlök.

Tips:

Ett bra sätt att få en krispig botten på pizzan är att använda en baksten eller att hetta upp bakplåten i ugnen innan gräddning så att degen direkt möter ett hett underlag.

Andra gillade även:

Äntligen är våra Solskensfiler här!

Smaskiga Solskensfiler för de norrländska frukostborden med smak av Äpple/Päron och Kokos/Passion.

Norrmejeriers goda filsortiment

En stor Laktosfri nyhet!

Nu belönas alla norrlänningar som föredrar laktosfri mjölk med en ny, större och miljövänligare förpackning. Den är 97% återvinningsbar och har en växtbaserad biokork.

Läs mer