Mängd: 4 portioner
Vitvinssås:
Potatistoppar:
till dekoration:
Fräs löken i smör tills den är mjuk och glansig. Häll över vinet, smula i buljongen och låt puttra tills det kokat ner till hälften. Häll på grädden och koka ytterligare i ca 5 minuter.
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 20 minuter eller tills den är mjuk. Pressa potatisen. Tillsätt äggulor, smör och mjölk. Lägg moset i en sprits, gärna med tyll. Sätt ugnen på 225°. Spritsa potatismoset i toppar på bakplåtspapper. Strö över den rivna osten.
Lägg laxen i en smord form. Salta och peppra. Baka laxen i ugnen i ca 12-15 minuter eller tills den är genomstekt. Gratinera potatistopparna tills de fått fin färg utan att brännas. Värm såsen.
Ansa grönsakerna och skär i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i 3 minuter. Häll av i durkslag.
Servera den ugnsbakade laxen med potatistoppar, grönsaker och vitvinssås. Dekorera med dill och citron.