Till Norrmejerier startsida

Ingredienser

Vitvinssås:

  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2 dl matlagningsvin
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 3 dl Norrmejerier Vispgrädde

Potatistoppar:

  • 1 kg potatis av mjölig sort
  • 2 msk Norrmejerier Smör
  • 3 äggulor
  • 2 dl Norrmejerier Mjölk
  • 1 dl riven Västerbottensost®
  • 4 bitar lax 150 g
  • 1 ask sockerärtor
  • 1 knippe rädisor
  • Norrmejerier Smör till stekning
  • salt och peppar

till dekoration:

  • 4 dillvippor
  • 4 klyftor citron

Gör så här

Fräs löken i smör tills den är mjuk och glansig. Häll över vinet, smula i buljongen och låt puttra tills det kokat ner till hälften. Häll på grädden och koka ytterligare i ca 5 minuter.
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 20 minuter eller tills den är mjuk. Pressa potatisen. Tillsätt äggulor, smör och mjölk. Lägg moset i en sprits, gärna med tyll. Sätt ugnen på 225°. Spritsa potatismoset i toppar på bakplåtspapper. Strö över den rivna osten.
Lägg laxen i en smord form. Salta och peppra. Baka laxen i ugnen i ca 12-15 minuter eller tills den är genomstekt. Gratinera potatistopparna tills de fått fin färg utan att brännas. Värm såsen.
Ansa grönsakerna och skär i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i 3 minuter. Häll av i durkslag.
Servera den ugnsbakade laxen med potatistoppar, grönsaker och vitvinssås. Dekorera med dill och citron.